sunnuntai 23. toukokuuta 2021

 

Pohdintaa ystävyydestä aikana jolloin siitä käytiin kiivasta keskustelua monilla foorumeilla.

Mitä ystävyyteen kuuluu, mitä se velvoittaa, mitä se vaatii, mitä se lopulta on? Onko aitoa, elämän mittaista ystävyyttä olemassa. Kukin löytää siihen vastauksen omasta itsestänsä, omasta suhtautumisestansa ystäviin ja ystävyyden tuomasta tuesta elämän koettelemuksissa.

Tässä pohdintani vuosia sitten! Uusi julkisuus!  Tälle sivustolle tein tästä tekstitäni Luonnoksen Ystävänpäivän aikaan, mutta julkaisu jäi roikkumaan Luonnos kansioon, joten tulkoon nyt julkaisuna.


30.09.2008 11:27

Missä ajatus ystävän,
mitä mielessä hänellä?
Mitä hän sinusta ajattelee,
mitä mielessään suunnittelee?
Mitä miettii hän elämästä,
mitä lopultakin tiedät ystävästä?

Siinäpä kysymys jota ajatus taas pyörittelee.
Meillä kaikilla on ystäviä, tai ainakin kutsumme monia ihmisisä ystäviksi.
Jotkut heistä ovat hyvinkin tärkeitä, toisten kanssa syntyy heikompi side.

Mistä ystävyys alkaa?
Moni ystävyys juontaa juurensa lapsuuteen, yhteisiin leikkeihin, kouluun, kerhoihin, harrastuksiin ja työyhteisössäkin syntyy ystävyyttä.
Kuinka syviin tunteisiin ystävyys pureutuu, kuinka täydellinen luottamus ystävyydessä syntyy, se riippuu yhteisymmärryksestä, sanoisin samankaltaisuudesta ajatuksissa ja elämänarvoissa.
Omien ystävieni kohdalle tuo määritelmä osuu kuin taulu naulaansa, me arvostamme samoja asioita elämässä, mutta emme ole samoin ajattelevia kaikissa asioissa, koska se tekisi ystävyydestä pliisua, toinen toisensa myötävirrassa virtaavaa massaa joka ei reagoi rinnalla kulkijaan yksilönä.

On hyvä kun voi avoimesti kertoa asioita, keskustella, vaihtaa mielipiteitä ja tuoda oman mielipiteensä esiin.

Kuinka avoimia ystävyydessä toinen toistansa kohtaan voidaan olla, voidaanko, ja uskalletaanko kertoa kaikki, syvimpiä sielun syövereitä myöten, pohjamutiakin kaivellen omat ajatukset edes sille parhaalle ystävälle?
Hyväksyykö ystävä kaiken, suodattaako vihantunteemme ja purkauksemme, ymmärtääkö silloinkin kun toisella on vain huonoja uutisia, huonoja ajatuksia... eli toinen imee vain voimaa ystävyydestä, ei anna mitään?
Huomaako ystävä ystävänsä mielentilan muutokset, uskaltaako sanoa, että "nyt et kuulosta järkevältä, mikä on pielessä?"
Tai uskaltaako sanoa ystävälle kaiken suoraan, luottaa siihen ettei toinen loukkaannu suorasta puheesta, jos itse olet aina toiminut rehellisesti ja avoimesti?

Vieläkin ajatukseni viipyy tuossa Kauhajoen tapahtumassa.

Alla ote Kauhajoen 23.09. 2008 tapahtumien uutisista MTV3 sivulta kopioituna.

______________________________________________________________________________________

 

JULKAISTU 17.02.2010 11:02 (PÄIVITETTY 22.02.2010 21:49) MTV3

Kolme opiskelijaa selvisi teeskentelemällä kuollutta Kauhajoen koulumurhissa syyskuussa 2008. Tieto käy ilmi oikeusministeriön tutkintalautakunnan nyt julkaistusta raportista. Koulun opiskelija Matti Saari murhasi koulussa kymmenen ihmistä.

Kaksi luokassa ollutta ei saanut vammoja lainkaan, yhtä oli ammuttu päähän.

Tiistaina 23. syyskuuta 2008 Seinäjoen ammattikorkeakoulun Kauhajoen-yksikössä oli tiedossa tavanomainen koulupäivä, tutkintalautakunnan raportissa kuvataan. Rakennuksessa oli koulusta saadun tiedon mukaan 260 ihmistä. …

__________________________________________________________________________________

Ampujan ystävä kertoo huomanneensa muutoksen ampujan käytöksessä, persoonallisuuden muutoksen jo aiemmin, hän havahtui koska ystävä muuttui, mutta hän ei ilmeisesti uskaltanut puhua asiasta ystävänsä kanssa avoimesti, kysyä "mitä on tapahtunut, mitä mietit, mitä aiot tehdä, voisinko auttaa sinua?"
Hän sanoi ajatelleensa, että kaikki on kunnossa, kun ampuja kertoi saaneensa lääkityksen.
Ampujalla oli olemassa ainakin tämä yksi hyvä, oikea ystävä, mutta hänellä ei ollut rohkeutta avautua ongelmissansa, ei ollut kykyä puhua siitä mikä hänellä oli taakkana, kokemusten jakamista ystävän kanssa.
Surkea päätös ystävyydelle, mikäli yksi uhreistakin oli hänen läheinen ystävänsä.
Joskus me jokainen luotamme vääriin ihmisiin, petymme ja kadumme, mutta sellaista elämä on.
Kaikki mikä näyttää hyvälle, ei maistu hyvälle.

Omista tunteistakin pitää uskaltaa kertoa suoraan. On toisen pettämistä, jos pitää yllä fraaseja, olettamuksia, luuloja … eli antaa väärän kuvan ystävyydessä.
Miehen ja naisen välisessä ystävyydessä on aikuisuudessa kyse todellisesta ystävyydestä, muutoinhan se olisi rakkautta. Tytöt muodostavat aina tyttöporukoita, aikuisuuteen asti.
Miehet ovat poikia (jätkiä) toisilleen, myönteisessä mielessä, sellainenkin suhde voi kestää läpi elämän.
Tytön ja pojan ystävyys, sekin voi syntyä jo leikkikoulussa ja kestää aikuisuudenkin ystävyytenä, ilman että siihen liittyy mitään vakavampaa suhdetta.
Ihaillen olen saanut seurata sellaista suhdetta, joka syntyi päivähoidossa ja jatkuu edelleenkin, vaikka yhteydenpidot ovatkin harventuneet aikojen saatossa, se on olemassa. Toinen samankaltainen jatkuu yhä, nyt päivittäisenä tapaamisena koulussa, yhteisissä iltariennoissa jne.

Omat ystävyyssuhteeni, jossa on molempia sukupuolia ja työyhteisössä syntyi enemmän yhteyksiä miehiin kuin naisiin, olosuhteista riippuen, ja yhteiset harrastukset liittyivät enemmän miehisiin, jolloin olin yksi "hyvä jätkä" miesten joukossa.
Toivon ettei mikään riko ystävyyttämme, ettei ystävyys ole vain naamio, vaan että todellinen ihminen on ystävyydessä mukana ystävänä jonka kanssa voi jakaa ilot ja surut.
Enempää en odota, enempää en voi antaa!
Eläköön ystävyys ilman vaatimuksia, ilman odotuksia, ilman sitoumuksia.

Vapaana lintukin lentää korkeammalle
sen laulu kaikuu kauemmaksi
tavoittaa useammat....
Älä vangitse laulajaa,
älä sulje sitä häkkiin.

Kirsti alias Tuoksuvattu.

 


Ei kommentteja: