maanantai 1. joulukuuta 2014

Joulukuun 1 päivä.

  Pimeää on lumeton tienoo joulukuun alussa herran vuonna 2014.
  Kovin pimeältä vaikuttaa ihmisten  mielialatkin tässä parin päivän ajan liikkuneiden uutisten kautta tulkiten. Suurin uutinen, montako ihmistä on eronnut kirkosta minäkin päivänä.
  En ota kantaa sysiin enkä seppiin, mutta isäni joka teki sepänkin hommia, sanoi usein, että syytä on sysissä ja sepässä ellei rauta taivu takojan tahtoon. Myös puu taipui hänen tahdostaan, niin komeita taideteoksia hän puusta veisteli, eikä hänen kätensä vierastanut kynää, vaikka hän ei ollut kansakouluakaan käynyt kuin parina päivänä. Kun nuoremmat veljet menivät kouluun, hän jäi parkkaamaan puita tien vierelle. Siitä maksettiin vähän palkkaa ja kaiken mitä veljetkin oppivat, hän oppi veljien oppimisen ohessa.
  Sellaisen laskutaidon jonka isäni omisti, halusin perintönä ja voin olla ylpeä, koskaan en laskuissani erehtynyt. Päässälaskua opettelin apteekkikuitteja laskiessa, kun niitä oli niin paljon ettei Kalajokilaakson sivuilla riittänyt valkoista tilaa alekkainlaskuun.
  Kuinka se nyt taas menikin vanhojen muisteluun, vaikka kansalaisaloitteen vaikutuksesta ihmisten mieliin piti puhumani. Olkoon aihe, se tulee varmasti tulevina aikoina uutisiin tuon tuosta ja kirkosta eroavien määrä joko vähenee tai kasvaa.
  Moniko liittyy kirkkoon kun nyt on havaittavissa kirkon olevan enemmän ihmisille kuin aikoihin.
  Nykyaikaistetaan jumalanpalveluksiakin, miki ei kirkon palvelijoilla saiai olla omia mielipiteitä yhteiskunnallisista asioista kuten jokaisella kansalaisella on oikeus.
  Minun uskooni ei vaikuta suvaitseva mielipide jolla annetaan kaikille samat oikeudet riippumatta sukupuolesta tai muista seikoista. Sama laki kaikille, rakkaus kun ei aina taivu soveliaisuus sääntöjenkään mukaan. Pysyn toistaiseksi kirkon jäsenenä, vaikka voisin erotakin, miehenikään ei kuulunut kirkkoon ja kirkossa siunattiin haudan lepoon.
  Tämä aika syksystä kun ei ole vielä talvi, on pimeää ja useimmiten märkääkin. Lumi antaisi valoa. Seurasin telkkarista talviurheilua Kuusamosta ja todella upeissa maisemissa siellä kilpailuja käytiin. Puut lumisine oksineen ja valkoinen hanki metsässä teki varsinkin iltakilpailujen aikana valaistuksen antamin valo ja varjo leikkeineen todella sanattomaksi maiseman kauneudesta.  Hyvä kun kuvaa jaetaan  talviurheilumaiden televisiokanavien kautta laajoille piireille.
  Kisoja katsoessa tuli ihan Joulumieli, mutta kun katsoo ikkunasta ulos pihalle, hangista ei tietoakaan ja pimeys makaa maiseman yllä.

Ei kommentteja: