tiistai 25. marraskuuta 2014

Iän vaikutus.

Tavallista turinaa
Vaikuttaakohan  ikä siihen missä ajatukset liikkuvat, vaikuttaako siihen mielentila, nähty ja kuultu, vai tuoko ajatus sattuman´varaisesti uusia ajatuksia?
Olen alkanut pohtimaan elämää yhä syvemmin ja perusteellisemmin. Tuntuu kuin en tietäisi mistään mitään perinpohjin, kuin tietoni olisivat hajanaisia sirpeleita sieltä täältä, eikä mikään kattaisi jonkin asian koko olemusta. Niin se kyllä onkin hyvä ja oletan, että kukaan ei olisi koskaan tutkinut mitään ellei  kiinnostus asiaan heräisi ja laittaisi liikkeelle, herättäisi meissä jokaisessa piilevää löytöretkeilijää.  Omia mietteitänsä tässä tulee miettineeksi entistä enemmän kun ikä lisääntyy. Onneksi ei ole tullut mieleen alkaa pohtimaan mennyttä elämää katuen kuinka päiväni olen elänyt, mitä valinnut väärin, sillä tiedän että olen aina toiminut senhetkisen ymmärrykseni mukaan, valinnut aina mielestäni juuri oikean vaihtoehdon, vaikka se  ei aina olisi paras ollutkaan. Kaikki menneet ovat menneet ja eletty, kiitos muistoista, kiitos kokemuksista jotka ovat minusta tällaisen kasvattaneet.  Sanotaan, että; "Kylä kiittää jos on kiitettävää ja moittii jos on moitittavaa."
Itsellensä pitää olla armelias ja hyväksyä tehdyt valinnat koska jälkiviisaus ei auta  laivaakaan ohittamaan karia, se ei kohota leipää jos hiiva on unohtunut taikinasta.

Ihmeesti ajatukset vaeltavat eilisissä ja huomisissa. Niitä kun ei saa pysähtymään, ei voi lukita laatikkoon, tai pakottaa ajttelemaan vain yhtää asiaa. Tuhattaitoinen on ihmisen mieli. voi tehdä toista ja ajatuksissa kuitenkin lukemattomia asioita samaan aikaan.

Tulevaisuudessa, elämän huomisissa on ajatus useinkin. Vaikka kuinka teen suunnitelmia, laadin itselleni aikatauluja ja päätän tuota tai tätä, huominen voi kääntää kaiken toisin. Huomaa olevansa vain statisti elämän näyttämöllä.

Elämässä ei aina voi asioihin suhtautua vain omalta kannalta hyväksi katsoen, on hyvä ottaa muutkin huomioon. Tai tarkastella asioita ihan toisen näkökulmasta ajatellen, asettaa itsensä ulkopuoliseksi. Sellaisia hetkiä olen tänä keväänä kokenut useinkin. Olen voinut kuunnella. Kuunnella pettymysten ja pahan mielen täyttämiä ajatuksia, kuunnella kuinka sydän itkee, kuinka mieli on maassa ja itsetunto hukassa. Ihmellistä on kun puhuen monet asiat valenevat puhujallekin, hän ikäänkuinn tarkastelee asiaa samalla kun puhuu. Hänen omat ajatuksensa tekevät taustalla työtä kuin puimakone viljapellolla, Tärkein jää jäljelle, tärkeintä asiaa kääntäen ja eri puolilta tarkastellen se valkenee kuin päivä yön jälkeen. " Eihän se nyt niin suuri juttu ollutkaan... Kuinka minä masennuin mokomasta.... Miksi minulle aina käy noin...." Ja lopulta puhumalla on painolastia purettu ja hetken on ajatuksissa kevyempää, iloisempaa asiaa.

Ei kommentteja: