perjantai 27. helmikuuta 2015

Kyytiä, kyytiä ja kustannuksia.

Ihmiset marssivat tänään Helsingissä herättääkseen päättäjät ja muutkin vaikuttajat ja lähimmäiset näkemään vanhusten hoidon ja huolenpidon puutteita joita nykyiset lait ja asetukset sisällään pitävät.

Paljon olis tavallisilla ihmisillä näkemyksiä ja kokemuksia joiden pohjalta voisi uusia toimintamalleja suunnitella, mutta aina ensimmäinen vastaus on; Se maksaa.
Kaikki maksaa, mutta tekemällä uudet suuntaviivat voidaan useissa kohdin päästä jopa suuriin säästöihin kun asioita järkeistetään, ja kootaan tehtäviä samaan pakettiin.
Moni muu asia ja kustannuskertymä valtion pussissa voisi pienentyä purkamalla vanhoja järjestelmiä ja luomalla uusia kustannuksiltaan halvempia toimintamalleja.
Kelan maksamiin kuljetuskustannuksiin saisi todella suuret säästöt jos se olisi suunniteltua potilaiden siirtoa ns. yhteiskuljetuksena esim. keskussairaaloihin tutkimuksiin kunnasta A kaikki ne potilaat joille voidaan varata aika samalle päivälle, vaikka niin, että sydän, keuhko, sisätauti, kirurgia jne. varaisi kunnallisesta terveyskeskustasta tulleiden lähetteiden mukaan ajat kaikille samalle päivälle, ja kuljetus voitaisiin, potilaiden kunnon, sairauden, tai muun syyn salliessa sopia yhteiskuljetuksena.
Nykyaikisen tietotekniikan menetelmin se ei voine olla ylivoimaista järjestelmän sisällä, lähetteethän menevät koneelle ja vaatii vain ohjelman jolla kunnat eritellään omaksi ryhmäksensä aikavarauksien listoille. Mutta sekin kai on liian vaikeaa ja makssa, vaikka nyt pikkupojat osaavat murtaa autojen tietokannat, tehdä puhelimella auton kanssa mitä tahtovat. Onko siis liian vaikeaa järkeistää ja ohjelmoida potilaiden aikavarauksia.
Yksi taksi, monta potilasta!
Mutta kun ei niin ei.

Miljoonia palaa tuolla tiellä Kelan piikkiin, jokainen omalla autolla, kilometri kilometrin jälkeen ja taas huomenna uusi reissu.
Ei voi mitään, noin se on päätetty ja noin se on, maksoi mitä maksoi.
Maalaisjärjellä kustannuksia voitaisiin karsia, mutta kun maalaisjärki ei tehoa, se pitää olla suuresti koulutettu komitea joka asiat tutkii ja päättää, eikä kukaan voita.

Kuntien omien terveyskeskusten päivystyksien lopettaminen maksaa nyt matkoina sen, mitä yksi päivystävä lääkäri olisi saanut palkaa, ehkä enemmänkin.
Lisää kuljetuksia, lisää huonosti voivia vanhuksia koteihinsa, kuljetettavaksi edes takaisin, kotoa laitokseen, laitoksesta sairaalaan, sairaalasta kotiin ja ralli jatkuu tuhansina tapauksina vuosittain.

Mihin unohtui ihminen ja kuinka ne kustannukset sitten olivatkaan?
Säästyikö jossain jotain?