sunnuntai 15. maaliskuuta 2015

Mielessä tänä aamuna.



Kun tätä valokuvaa ottaessani seisoin eräällä näköalatasanteella Lapin maisemaa ihaillen, alla Inarinjärvi, ympärillä hiljainen metsä, halusin vain sulautua siihen maisemaan. 
Tuon Lapin matkani aikana ajelin yksin pitkin ja poikin kaunista maatamme, enemmän kuitenkin siellä pienillä maanteillä joiden varrella ei monta asumusta silmiin osunut. Auton mittarriin kertyi komeat lukemat kilometrejä, askelmittaria ei ollut, mutta uskon ettei sekään olisi ihan pieniin askel määriin kunakin päivänä pysähtynyt.
Yhäkin on mielessä, että vielä joskus minä sinne muutan. Unelma elää ja olla osa luonnon rikkumatonta rauhaa. Toteutuneeko haave? 

On jo tullut mieleeni iskeä joku lappalainen leski, jättää kaikki ja mennä mielihalujen mukaan, eli sinne missä mieli lepää. Ei taida olla ottajia vanhalle akalle, joten missä olen siinä pysyn, tai sekään ei ole vieläkään varmaa.

Jokaisella ihmisellä on jokin asia elämässä josta tulee ihan kuin pakottava halu saada se jokapäiväiseen elämään mukaan. Metsä on minulle koti ja kirkko, mitä ihminen enempää tarvitseekaan. Leipää saa ja vettä onneksi vielä virtaa vapaanakin, suolaa ja läskiä leivälle, siinä ne tärkeimmät. Sienet ja marjat ovat terveellisiä. Johan nyt, voisi sanoa, mutta noin on eletty tuhansia vuosia. Ei ole ollut eineksiä ruokapöytään, ei sokeroituja mehuja lasiin ja niitä ilman voi elää tänäänkin.

Aamuyöllä katsoin telkkarista uskonnon levittämisen tapoja ja vaikutuksia niihin ihmisyhteisöin ja yksilöihin joiden elämän usko Jeesukseen muutti totaalisesti. Mies joka ampui surutta reikiä taloon jossa tiesi jonkun ihmisen olevan, ampui vaikka naapurinsa, tappoi tappamisen ilosta, muuttui uskoon tulonsa ansiosta ja levittää nyt sanomaa muille.
Jotenkin tuli tunne, ettei kaikki voi olla totta, mutta mies, jonka selkäänkin oli poltettu tupakalla kymmenittäin palovammoja, sanoi tunteneensa kidutuksen aikana kuinka <Jeesus kietoi kätensä häne nympärilleen ja lupasi että hän selviää. Kuvat poltettuna ja nyt, todistivat ettei se ole ollut kivutonta kidutusta, mutta hänelläkin oli ilosanomaa jaettavaksi.

Paljon siinä ohjelmassa oli puhetta vainotuista kansoista, uskonnon vaikutuksesta sotiin ja vihaan kansojen välillä. Kehitysmaiden ja kehittyneen maailman kovin erilaiset tavat siitä kuinka kirkko kohtaa ihmisen, totta joka sana. Meillä kirkko on olemassa kirkon, ei ihmisten vuoksi. Uskonnon jätän pois, koska kovin kaavamaista ja kankeaa on se tapa jolla meillä kirkko kohtaa ihmisen ja nimeomaan ihmisen jolla on tarve saada apua.
Jotkut avaavat kotinsa oven sotaa paenneille, poliittisiksi rikollisiksi tuomituille ja kuolemansairaille, meillä heitä kartellaan ja lähetetään ovelta pois. 

Nyt kun on puhe vanhusten hoidon huonosta tasosta, luulisi kirkollakin olevan jotain sanottavaa!
Ei ole auttavaa kättä sieltä suunnalta.
Pappi käy viemässä raamatun ja juomassa kupin kahvia kun ihminen täyttää vuosia. Mitä tekee 80 vuotias raamatulla tai uudella virsikirjalla? Haloo, kirkkokin voisi olla aktiivinen muissakin asiossa kuin mitätöimässä homoja ja lesboja samanarvoisina seurakunnan jäseninä kuin muutkin jäsenensä.

Joskus olis aihetta katsoa peiliin kaikkien päättäjien ja miedän jotka, kuten minäkin, olen valmis arvotelemaan, mutta en saa enempää aikaan.
Yhden ihmisen huuto ei kauaksi kuulu, ei, vaikka kuinka korkealle mäelle nousen huutamaan.