torstai 19. maaliskuuta 2015

Leipää halvalla, huutaa mainos.


Ps. Leivät on paistettu ja maistettu. Kyllä kelpaa kun tietää kuka ja mistä on leipä tehty!


Kävelylenkilläni eilen poikkesin lähikaupassa joka kuuluu kauppaketjuun jonka mainostekstiin otsikolla viittaan.
Katselin hintoja. Pieni vehnäpatonki  "suoraan pakasteesta paistettu,  useinkin ulkomaalaista alkuperää, omasta uunista" maksaa noin euron kappale. Kilohinta melkoinen.
Leipähyllyn hintalappuja seuraten  useimmiten leivän kilohinta vähintään 4.euroa kilo. Kapplehintaa tuijottamalla, hapuutettinhan niitä hintoja kai, vai halpuutettiinko. Reissumiehen hinta kaksi kertaa erään toisen kauppaketjun hintaan verraten.

Jätin kaupan tuoreet ja edulliset leivät ostamatta. Kyllä se hintatietoisuus joksus riittää kilohintojenkin tasolle. Halvemmalla kilohinnalla olisin saanut kääretortun kuin kunnon leivän. Onko se sitten tervettä kehitystä, sokeria, sokerikyllästetyjä leivonnaisia karkkeja ja maustettuja maitotuotteita? En sano mitään, mutta ne jäävät minulta ostamatta.

Eräässä hyllyssä oli alennettuja "päiväystuotteita" jossa oli makkaraa, eineksiä, tuorejuustoa ja jotain makeaa jälkiruokaa, taisi olla jotain kerroskiisseliä. Uskomatonta mutta totta, ne kiisselipurkin siitä kelpasivat äitien ostoskoreihin, pieniä lapsia mukana ja lapselle ne kai... makeat palat kun olet kaupassa kiltisti. Eipä ostoskoriini einekset eikä makkarat yleensäkään siirry, joten jätin pelkän havainnoinnin tasolle nekin tuotteet. Jos siinä olisi ollut samalla tavalla ns. huomisen päiväyksen tuotteena esimerkiksi soppalihaa, olisin heti ostanut, mutta kovin harvoin lihaa myydään alennuksella, vaikka sian sivukin maksaa mielestäni liikaa kun hinta kipuaa yli 5 euron kilohinnan.

Pakko on miettiä mitä syö ja silloin on parempi katsoa hintoja kaupassa, ei kotona kassakuitista.

Siispä ostin savusilakoita ja kun aamulla alskin kalan kappalehintaa, se oli 20 senttiä kappaleelta. Maksaa se sekin herkku.

Nyt ovat leivät kohoamassa. Saan tuoretta leipää suoraan uunista. Kilohinnaksi tulee kyllä alle euro, enpä vielä ole laskenut, mutta tiedän voittavani hinnassa ja laadussa ne kaupan uunin tuoreleivät.