lauantai 2. marraskuuta 2013

Ikä opettaa..

Elämäntaito, oman elämänsä suuntaviivojen asettaminen ja niissä pysyminen, lienee yksi merkittävimmistä taidoistamme, mutta osaammeko elää niin, että aina kykenemme elämään oikein, edes omasta mielestämme.

Kuinkahan monta kertaa elämämme aikana olemme katuneet joitain tekojamme tai sanojamme?
Emmehän aina kykene hillitsemään itseämme, tunnemme vihaa ja katkeruutta aivan samoin kuin iloa ja surua. Miksi tunteet pitäisi peittää, miksi padota sisällensä sellaisia tunteita jotka painavat?
Mutta on erilaisia tapoja ilmaista niitä. Voimme puhua tunteistamme vihaisesti sanoja viskellen, tai sovittelevasti mielipahamme ilmaisten, jos jokin asia tai tapa ei meitä miellytä. Siinäpä se, kun se joskus vain karkaa ns. käsistä, ja tulee sanoneeksi pahemmin kuin alun alkaen kai oli edes tarkoitus. Molemminpuolisen katkeruuden siemen on silloin kylvetty.

Kukapa meistä olisi aina ja kaikessa viisas, kukapa ehtisi joka tilanteessa harkita sanomisensa ja tekemisensä, silloinhan olisimme yli-ihmisiä.

Millä mitataan järkevyys tai viisaus? Turhaan niitä edes miettii.
Jotain viisautta elämä opettaa meille kaikille, jos osaamme katsoa elämää ja asioita laajemminkin kuin siitä pienestä kulmasta joka näkökenttäämme kulloinkin hallitsee.
Ihminen on tapojensa orja. Onko? Emmekö me koko ajan opi uutta?
Ainakin itse osaan tällä iällä jo paremmin harkita tekojani ja miettiä seurauksia, vaikka huomaan monta kertaa tehneeni yhä vääriä valintoja.
Jälkeenpäin on aina viisaampi!

Tyyneydestäni en tiedä, enkä viisaudestani tee arvioita, yritän vain elää omien periaatteideni mukaan, se riittäköön minulle ohjenuoraksi ja tavoitteeksi tuleviinkin päiviini. 


Ei kommentteja: