sunnuntai 10. marraskuuta 2013

Viisasko ikä?

 Miksi me ikäännyttyämme alamme vaatimaan itseltämme viisautta?

Miksi emme voi tunnustaa tietämättömyytemmekin, sillä kaikkea viisautta emme koskaan ehdi itsellemme kerätä, emmekä omaksua.

Nuorena sitä kuvittelee tietävänsä ja osaavansa kaiken. Silloin vanhempien neuvoja ei uhmassaan ota kuuleviin korviinsakaan, itse kukin sen varmasti olemme aikanaan kokeneet kuinka "minä kyllä tiedän, älä tule neuvomaan" ja jos ei ollut kanttia sanoa vanhemmille vastaan, niin itsekseen sitä kuitenkin vastaan mutistiin.

Ei vanhankaan tarvitse olla kaikkitietävä, kaikki osaava, ihmisiähän me olemme.
Elämä ja ympäristö on koulinut meitä, hionut särmiämme ja opettanut juuri sellaiseksi mitä meistä siinä opissa on voinut tulla.

Olemme yhä raakileita, tai kypsiä, toistenkin hyväksymiä hedelmiä, joiden seurassa nuoremmatkin viihtyvät saadessaan meiltä elämänkokemuksemme antamia tietoja ja taitoja.

Joko osaamme hillitä kielemme silloin kun tekisi mieli sanoa suorat sanat, tai lauomme kaiken ajattelematta kuinka ne kohteena olevaa haavoittavat. Sekään taito ei ole myöhäissyntyinen, me osaamme senkin taidon aina, olemme ärhäköitä koiria tai lauhkeita lampaita, mutta meillä pitäisi vanhemmalla iällä olla jo taito harkita sanomisemme ja tekomme seurauksetkin. Onko se sitä kaikkien peräänkuuluttamaa viisautta? Vai onko se vain kunkin sisimmässä piilevä itsekuri joka pitää meidät aisoissa?

Tietysti me toivomme osaavamme elää sopuisasti ja riitelemättä, mutta, "vanhakin ärtyy väsyneenä" sanoi pappani kun tuli pahasti sanoneeksi.
Olkaamme armollisia itsellemme, tälläkin iällä, sillä erehtymätöntä ihmistä ei ole kai vielä syntynyt, vai oletteko tavanneet.

- Pappi saarnasi kirkossa puhuen hyvästä ihmisestä.
Hän totesi ettei täydellistä ihmistä ole olemassakaan. Silloin viimeisellä penkkirivillä eräs mies nousi seisomaan ja pappi sen huomatessaan kysyi:" Te mies siellä takana, tekö olette täydellinen?"
                      - " Ei, en minä, mutta minun vaimoni ensimmäinen mies," kuulutti mies takariviltä

Ei kommentteja: